Jdi na obsah Jdi na menu

Pokles amerických akciích

26. 1. 2015

Americké akcie klesly, přerušily tak čtyřdenní růst

New York - Americké akcie dnes oslabily po předchozích čtyřech nárůstech za sebou. Neuspokojivé zprávy z firemního sektoru totiž zatlačily do pozadí optimismus vyvolaný čtvrtečním rozhodnutím Evropské centrální banky (ECB) podpořit ekonomiku eurozóny nákupem vládních dluhopisů.

foto

Newyorská burza na Wall Street. ČTK/AP

Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, klesl o 0,79 procenta na 17.672,60 bodu. Širší index S&P 500 se snížil o 0,55 procenta na 2051,82 bodu, index technologického trhu Nasdaq Composite nicméně stoupl o 0,16 procenta na 4757,88 bodu.

Za celý týden se Dow Jonesův index zvýšil o 0,9 procenta. S&P 500 vzrostl o 1,6 procenta a Nasdaq si připsal dokonce 2,7 procenta, napsala agentura Reuters.

Cena akcií americké zasilatelské společnosti United Parcel Service se dnes propadla téměř o desetinu. Firma totiž zhoršila odhad celoročního zisku. Dolů zamířily také akcie konkurenta FedEx.

Akcie největšího světového řetězce restaurací s rychlým občerstvením McDonald's oslabily o 1,4 procenta poté, co firma ohlásila pokles čtvrtletních tržeb i zisku.

Na devizovém trhu dnes euro pokračovalo ve výrazném poklesu, který odstartovalo čtvrteční rozhodnutí ECB. Poprvé za více než jedenáct let sestoupilo pod hranici 1,12 USD. "Nacházíme se v lavině prodejů eur," prohlásil analytik Boris Schlossberg ze společnosti BK Asset Management.

Jednotná evropská měna se během dnešního obchodování vůči dolaru propadla o více než dvě procenta a dostala se až na 1,1115 USD, tedy na nejnižší úroveň od září 2003. Od začátku roku tak její hodnota klesla o více než sedm procent.