Jdi na obsah Jdi na menu

Cena Toronta opět stoupla, legendární kapitán Alfredsson bude končit

 

Už devět let po sobě vykazuje nejvyšší hodnotu na burze hokejových klubů zámořské NHL klub Toronto Maple Leafs. Hodnota kanadského celku je podle oficiálního auditu 1,3 miliardy amerických dolarů, což je o 150 miliónů USD více, než před rokem. Za Maple Leafs následují New York Rangers ( v hodnotě 1,1 miliardy USD), Montreal Canadiens ( ceněný zhruba na 1 miliardu amerických dolarů), Chicago Blackhawks (v hodnotě 825 miliónů USD) a Vancouver Canucks (800 miliónů USD).

Toronto nadále dominuje takzvanému hodnotovému žebříčku, a to i přesto, že „Javorové listy“ Maple Leafs z Toronto má pravidelné problémy a od výluky v ročníku 2004/2005 hráli borci z Toronta v play-off jen jednou.

Přestože Toronto je nejbohatším hokejovým celkem nejen zámořské NHL, ale i celého světa, mezi kluby ze všech sportovních odvětví mu patří až šestadvacátá příčka, jednoznačně nejvyšší burzovní a nominální hodnotu mají dva španělské fotbalové velké kluby - Real Madrid ( jeho cena je 3,4 miliardy USD) a FC Barcelona (3,2 miliardy USD).

I v NHL jsou ale „chudé kluby“. A taková Carolina může jít na burzu s hodnotou „jen“ 220 miliónů amerických dolarů, Columbus (200 miliónů USD) a Florida (190 miliónů USD).

Za poslední rok však celková hodnota týmů hokejové NHL stoupla podle renomovaného časopisu Forbes o 18,6 procenta a dosahuje průměr 490 miliónů amerických dolarů. To, že stoupla cena klubů zámořské NHl zapříčinila zejména nová smlouva o kanadských mediálních právech s Rogers Communications. Ta je o 2,6-krát vyšší jako byla ta původní podepsaná před loňskou sezónou.

Nejen penězi je ale živa zámořská NHL. Vedení klubu hokejové NHL Ottawa Senators potvrdilo, že švédsky útočník Daniel Alfredsson vystoupí 4. prosince se zásadním prohlášením. Zámořská média už dlouho spekulují, že dlouholetý kapitán Senators a naposledy hráč „Rudých křídel“ Detroitu ukončí kariéru. Alfredsson sa dlouho rozhodoval o hokejové budoucnosti. V Ottawě strávil Alfredson neuvěřitelných sedmnáct sezón v NHL. Jednačtyřicetiletý Alfredsonovi odehrál v NHL 1246 zápasů, vsítil 444 gólů a dosáhl 1157 bodů do kanadského bodování.

Václav Prokůpek