Jdi na obsah Jdi na menu

Merkelová sympatizuje s Pegidou

26. 1. 2015

Merkelová vyjádřila pochopení pro hnutí PEGIDA a vyzvala křesťany k vyznavačství

23.1.2015
 

 

Německá kancléřka Merkelová je známa svou důslednou politickou obezřetností projevující se sondováním společensko-politického terénu početnými průzkumy a anketami, za které kancléřství ročně utratí statisíce.

 
A právě poslední sociologické průzkumy složení tisíců demonstrantů hnutí PEGIDA doložily, že se jedná o vzdělané spořádané pracující občany často ze středních i vyšších vrstev společnosti. Osočování politiky, církevními představiteli a médii z extrémizmu, nacionalizmu a radikalizmu se tak jasně ukazují být pouhým populizmem a ideologickou lží.
 
Kancléřka, která má v zemi přístup k největšímu a nepropracovanějšímu množství analytických a zpravodajských informací nezaváhala, a koncem týdne v rozhovoru pro Franfurter Allgemeine Zeitung vyslovila desetitisícům lidí demonstrujícím v rámci PEGIDY pochopení. Nepochybně to bude mít za následek změkčení rétoriky i ostatní politické scény, církevních představitelů i médií, česká nevyjímaje. Omluva by byla namístě.
 
Merkelová vyjádřila pochopení pro obavy řadových Němců z problémů s imigranty, nicméně se diplomaticky distancovala od formy protestů. „Pro ty obavy musím mít pochopení, avšak nikoli pro každou formu demonstrací“, řekla doslova s tím, že u demonstrací PEGIDy spatřuje „i jiné motivy ve hře“, a sice „začasté předsudky, chlad, ba zášť“.
 
Na margo obav obačanů z islamizace řekla, že nebezpečí islamizace Německa sice nevidí, ale že si je vědoma, že islám mnoho Němců znejisťuje. Šalamounsky však, Merkelová, která pochází z farářské rodiny a aktivně se hlásí k protestantské církvi, německé křesťany vyzvala k „posílení své identity“ a povzbudila k „většímu sebevědomí hovořit o křesťanských hodnotách a k prohlubování svého osobního poznání křesťanství“. Pro nenáboženské občany zas takticky rozpřáhla náruč tak, že prohlásila, že klasické konzervativní hodnoty jsou a zůstanou, vedle liberálních a křesťansko-sociálních, vždy kořeny vládnoucí CDU, jíž je předsedkyní.
 
Muslimy pak v současné napjaté době vyzvala k přimknutí tím, aby prokázali svou loajalitu a zejména jejich duchovenstvo řeklo jasné slovo ke vztahu islámu a násilí, neboť objasnění  této dnes oprávněné otázky považuje kancléřka za "zásadní a naléhavé". 
 
 
zdroj: pegida.nazory.eu